Decemberinkopen met het Reptielenbrein

Heb je een gesprek waarbij je je gesprekpartner wil overtuigen, probeer dan eens zijn reptielenbrein te prikkelen…

Decemberinkopen

Knus verlichte winkelstraten geurend naar eten en lekkere parfum. Mooi versierde winkels met aanbiedingen die je duidelijk niet mag missen. Gratis samples worden uitgedeeld en overal kortingen die alleen vandaag gelden. Het aantal cadeaus dat in je hoofd had om kopen, stijgt ongemerkt.sinterklaasinkopen

Waarom koop je meer dan de bedoeling was en waarom voelt dat ook zo prettig? Dat komt omdat jouw ‘reptielenbrein’ het grotendeels overneemt van het ‘mensenbrein’. Het reptielenbrein, zo genoemd omdat het het oudste gedeelte van onze hersenen is, denkt alleen maar aan krijgen of verliezen en is visueel georiĆ«nteerd. De aangeboden korting kan je niet laten liggen omdat je dan het gevoel hebt dat je wat mist.

Contact met het reptielenbrein

Terug naar het (zakelijke) gesprek wat je aan het voeren bent. Merk je dat jouw rationele en feitelijke argumenten niet aankomen, gooi het dan over een andere boeg. Het kan effectiever zijn om in te gaan op achtergronden, meningen, emoties, angsten of zorgen. Oftewel maak contact met het reptielenbrein van de ander.

Op het moment dat je op dat niveau contact maakt is de kans groter dat je je gesprekspartner meekrijgt in jouw gedachtegang. Het heeft te maken met als jij je begrepen en gezien voelt, dan voel je je erkent en veilig, en als je je veilig voelt ben je eerder geneigd een stap te doen.

Verleid de irratio

Wil je jouw gesprekspartner overtuigen dan moet je eigenlijk net zo te werk gaan als de winkeliers. Rationeel moet je je bewust zijn van de irrationaliteit bij jezelf en bij de ander. Probeer dan ook tijdens het gesprek de zaken zo voor te stellen dat er emotioneel wat te halen valt. Diegene die je wil overhalen moet voelen dat als hij niet akkoord gaat met jouw voorstel hij duidelijk wat mist.