De waarde van ‘public values’ voor een neuroloog

Collectieve denkkracht in een veilige omgeving. Een nieuwe oplossing voor ingewikkelde kwesties in de publieke sector? Laatst mocht ik aanwezig zijn bij de kick-off van Public Values. Dit ideeëngoed is afkomstig van Piet Klop en de kern hiervan vond ik erg pakkend.

Piet wil vraagstukken die voor kopzorgen zorgen bij bijvoorbeeld gemeentes of zorginstellingen vanuit een ander perspectief bekijcritical%20public%20valuesken. Waarom niet de expertise uit de publieke sector halen? Verschillende krachten die samen met een frisse maar ervaren blik een vraagstuk ondersteboven kunnen keren.

Met een voorbeeld uit de kick-off maak ik het duidelijker.

Stel, een ziekenhuis wil de tijd die een neuroloog verspilt aan administratie terugdringen. Dit is lastig op te lossen want er is een strikte regelgeving omtrent het documenteren. Wat Piet Klop voorstelt is; zorg voor vier ‘wijzen’; een juridische, een politiek/bestuurlijke, een economische en een wetenschappelijke. en laat hen samenwerken.

Deze ‘wijzen’ waren in grote getale aanwezig tijdens de kick-off die ik, samen met Piet, begeleidde. Opvallend hoe een ieder, van commissaris, tot jurist, van burgemeester tot manager enthousiast meedeed. Ze lieten zich makkelijk verdelen naar hun eigen vakbekwaamheid en waren duidelijk bezig met het doel; de vraag binnenstebuiten keren.

In kleine groepen verzamelden we de collectieve denkracht. Ieder bekeek de case vanuit zijn eigen expertise en de conclusies behandelden we daarna uitgebreid. De stokpaardjes van elk vakgebied bleven maar juist door het met elkaar te delen, kwamen de valkuilen en nieuwe inzichten boven.

In het geval van de neuroloog en zijn tijd, kwam er vooral naar voren dat er ook naar andere zaken gekeken moest worden. Wat doet de neuroloog nog meer in zijn werktijd? Waar bestaan zijn dagelijkse werkzaamheden werkelijk uit en is daar tijd te winnen?

Er werd dus duidelijk een breder kader geschept. Een goed resultaat want bij een ingewikkelde case staar je je als branche al snel blind op 1 ding. Ik vond het een zeer inspirerende dag. Niet in de minste plaats doordat de deelnemers het ideeëngoed zo snel oppikte en er echt de waarde van inzagen.

Ook geprikkeld door dit ideeëngoed? Kijk dan op Public Values of reageer op deze blog.